Észtországban

Két munkás napot töltöttünk el észt partnerünknél a Tallinni Egyetemen a Digiloping Teachers első személyes nemzetközi projektmeetingjén. Sajnos Finnországból az ottani szigorú járványügyi korlátozások miatt nem tudtak fizikai valójukban jelen lenni partnereink, de a fantasztikusan felszerelt EDUSPACE laborban profi módon lehetett hibrid projektmegbeszélés tartani. A hibrid meetinget laptopok, óriási kivetők, térmikrofonok, speciális, könnyen mozgatható kamerák, hibrid oktatáshoz berendezett terem segítette, prezentációs sarokkal.

Természetesen a két nap nem csupán a mínusz 20-akról szólt (ilyen idő volt a finneknél, akik különböző kameraállásokból mutatták meg a kőkemény telet), hanem a Digiloping Teachers program fejlesztéséről, és a további munkáról is. Szóba került a program hirdetése, a tanárok és egyetemi hallgatók bevonása a digitális kompetenciafejlesztő képzés kidolgozásába, de a Digiloping Teachers e-learning felületének a fejlesztése is. Minden partner elkötelezett abban, hogy egy valóban hatékony, hasznos, gyakorlatias képzési anyagot fejlesszünk, mely képes reagálni elsősorban a magyar és erdélyi pedagógusok digitális kihívásaira, de használható lehet az észt és finn tanárképzésben is.

Persze a hosszú és néha nagyon kimerítÅ‘ megbeszélések után/közben kipróbáltuk az összes kütyüt, VR szemüveget, robotot, ami a laborban megtalálható volt. Az, hogy kinek mi volt a kedvence kérdéses. A VR szemüveg a magyaroknál osztatlan sikert aratott, míg Csilla a Spektrum Oktatási Központ vezetÅ‘je inkább a nyugodtabb, csendesebb robotokkal, illetve a kódolással kapcsolatos eszközöket próbálta ki. A felvonultatott eszközarzenált csodálva azon gondolkodtunk, hogy milyen remek lenne, ha legalább egy részük megjelenhetne a kelet-közép-európai oktatásban, hiszen azokkal az algoritmikus gondolkodást, problémamegoldást, rajzkészséget, digitális kompetenciákat mind-mind lehet fejleszthetnék a tanárok, nem beszélve a mókáról és játékról, amit az ilyen eszközök használata tartogat.  Â