Osztályterem — kifordítva; Esszé- és tanmenetíró felhívás erdélyi és magyarországi pedagógusoknak! 

Fordított tanítás, ahol a diák a tanár? Diákok digitális kompetenciái a tanárok támogatásában? Van ilyen?  

Segítette már diákja önt vagy kollégáját digitális eszközök használatában? Kért már segítséget diákjától egy prezentáció, videó stb. elkészítésében vagy applikáció megismerésében? Volt rá példa, hogy diákja ügyesebben használta az oktatásban is hasznos digitális eszközöket, mint ön?  

Lassan visszarendeződik az élet az iskolákban a Covid-19 után. De vajon ugyanolyannak kell annak lennie, mint a Covid előtt volt? Sokat halljuk, hogy a tanulók lényegesen többet használnak digitális eszközöket, mint a tanárok, de vajon értő módon teszik ezt? Van fogalmunk róla, hogy mit csinálnak a diákok a telefonnal, amikor annyit nyomkodják? Becsatornázható a szakadatlan telefonozás valahogyan az oktatásba? Esetleg meg is kérte valaki a tanulókat, hogy mutassák meg a kedvenc applikációjukat, játékukat? Tanulhatnak a tanárok bármit a mai iskolásoktól, ha a digitális eszközök használatáról van szó? Meg lehet néha fordítani a tanítás folyamatát, amikor a diák a tanár és a tanár a tanuló? 

Írja meg nekünk élményeit, és mi közzétesszük azokat, hogy tanuljunk egymás tapasztalataiból.

A beérkezett munkákat díjazzuk: 

  • 1. díj: 20.000 forint vagy 300 lei értékű könyvutalvány
  • 2. díj: 10.000 forint vagy 200 lei értékű könyvutalvány
  • 3-5. díj: 1 szabadon választott akkreditált képzés, az #újpedagógia képzési repertoárjából (egy nyertes egy képzést választhat)

Várunk jó gyakorlatokat, ötleteket, tapasztalatokat azzal kapcsolatban, hogyan tudnak a diákok segíteni a tanárok digitális kompetenciájának fejlesztésében és a tanulási folyamat digitalizációjában. 

Írja meg nekünk, 

  • milyen tapasztalat volt megkérnie diákját (vagy diákjait), hogy segítsen(ek) tanulást segítő felületek használatának megértésében; 
  • hogyan sikerült egy olyan foglalkozás, tanóra, amely a diákok már meglévő digitális kompetenciáira épült;
  • hogyan szerveződött egy olyan műhelymunka vagy akár ötletroham, amikor a diákok segítették a tanárok digitális kompetenciáinak fejlesztését; 
  • hogyan ösztönözte a diákjait olyan, digitális kompetenciákra épülő iskolai projektek megvalósításában, amiből a tanárok is épülhetnek;
  • ha segítette önt a diákja (vagy diákjai) valamilyen probléma megoldásában digitális eszközökkel. 

A beszámolók formáját önre bízzuk: 

  • lehet egy megvalósult óraterv, de kérjük, hogy röviden ismertesse a körülményeket (iskola, csoport, közösség);
  • rövid (maximum 5000 karakter), pedagógiai aspektusokat szem előtt tartó esszé, amelyben leírja a megvalósult programot.

Beküldési határidő az info@ujpedagogia e-mail címre: március 31. péntek